Bahar Sebze ve Meyveleri Nasıl Saklanır?
22-03-2024
16:03
Sebzeler ve meyveler genellikle hızla bozulan gıdalar arasında yer alır. Bu nedenle, onları tüketmek için hızlı bir şekilde kullanmak veya tazeliklerini korumak için uygun saklama yöntemlerini bilmek önemlidir.
Her yıl milyonlarca ton gıda çöpe atılmaktadır. Bu çöpe atılan gıdalar arasında, buzdolabında unutulan domatesler, tezgahta bırakılan muzlar, ezilmiş yeşillikler ve daha fazlası bulunmaktadır. Bunları yemeklerde veya salatalarda kullanarak israfı azaltmak mümkün olsa da, sağlık açısından ideal değildir. Bu yerine gelin sebzeleri ve meyveleri en taze ve sağlıklı şekilde saklamayı öğrenelim.
İlk olarak, buzdolabınızın özelliklerini tanıyarak işe başlayabilirsiniz. Sebze ve meyve çekmecesinin nem ayarı var mı? Havalandırması nasıl? Soğuk sıcak dengesini sağlayabiliyor mu? Bu özelliklere sahip olmasa bile, nemli yapısı sayesinde sebzeler ve meyveler için ideal bir ortam sunar. Bu ortamda kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, limon, yeşil fasulye, bakla, otlar, biber, çilek, muz, incir, kivi gibi çabuk bozulan gıdaları koruyabilirsiniz.
Kolay Bozulan Sebzeler ve Meyveleri Daha Uzun Süre Saklamak İçin Pratik Yöntemler
Neredeyse tüm yeşil yapraklı sebzeler nemi sever ancak ıslak kalmayı sevmezler. Islak kaldıklarında, kısa sürede sararmaya başlarlar. Bu nedenle, onları yıkadıktan sonra tepelerini kesip kurulamak önemlidir. Daha sonra, sebzeleri veya meyveleri taze tutan poşetlere yerleştirilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, aynı poşette farklı asidik değerlere sahip gıdaların bir arada bulunmaması gerektiğidir. Aksi takdirde, bu gıdalar birbirlerini etkileyebilir.
Özetle, hızlı çürüme eğiliminde olan ve kendini salma özelliğine sahip gıdaların bir araya gelmemesi önemlidir.
Ziyan etmemek aslında hiç de zor değil...